15 d’octubre del 2018

“Les biblioteques han de ser l’eix central de la nova ciutadania”

[L'Hospitalet, 15 d'octubre de 2018]

Jaume Fernández


Jordi Canal Artigas, director de la Biblioteca la Bòbila. 
A les portes de la jubilació, Jordi Canal repassa el seu pas per la primera biblioteca de l’Estat especialitzada en gènere negre i policíac


- Per què un fons de gènere negre a la Bòbila?
- Quan vaig optar a la plaça per dirigir la Bòbila, que es va inaugurar el 1999, el meu projecte proposava fer un fons especialitzat en novel·la negra, gènere al qual soc aficionat des dels 15 anys.

- Quines activitats s’han creat entorn la temàtica?
- A inicis del 2000 vam iniciar el club de lectura, el primer de l’Estat sobre novel·la negra. Des del 2003 s’organitzen cicles de pel·lícules tres cops l’any. El 2006 vam impulsar el Premi L’H Confidencial, convocat per l’Ajuntament i Roca Editorial, el segon del gènere més ben dotat de l’Estat. També organitzem exposicions i un concurs de microrelats.

- Què suposa el fons per L’H?
- El fons aplega més de 21.000 documents sobre el gènere, i això atrau usuaris d’arreu. A banda de donar a conèixer el barri més enllà de la ciutat, hem demostrat que és possible donar un servei cultural de la perifèria cap al centre.

- Com ha canviat la Bòbila en aquestes dues dècades?
- Ens hem adaptat als hàbits dels nous residents del barri i les noves tecnologies han estat un factor de transformació. Els bibliotecaris sempre ens hem empescat la manera d’innovar, més enllà de l’assessorament, per poder donar resposta a les noves necessitats. S’ha de seduir a l’usuari i procurar que en marxi satisfet. El que et converteix en ciutadà és l’ús dels serveis públics i la biblioteca ha de ser l’eix central de la nova ciutadania.

- I com es concreta aquesta vocació de servei?
- És important fer teixit a través de col·laboracions amb entitats de l’entorn, per reduir despeses i ampliar perfils. Amb el Consorci per a la Normalització Lingüística oferim un club de lectura fàcil i de conversa en català, i amb la plataforma FilminCat hem ampliat el servei de préstec de pel·lícules. Adreçada al públic infantil, organitzem mensualment l’hora del conte, també en anglès en col·laboració amb Kids&Us. La connectivitat amb la xarxa de biblioteques de la ciutat també és un mitjà important per compartir el fons de manera àgil. També promovem grups de conversa en anglès i la compra de llibres i materials per a persones amb diversitat funcional.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative