31 de gener del 2018

La Biblioteca la Bòbila de l'Hospitalet torna a ser referent del gènere negre

[El Far, 30 de gener de 2018]

Participa amb exposicions, projeccions cinematogràfiques, concursos, rutes literàries i clubs de lectura a una nova edició de la BCNegra


La BCNegra és, el mes de febrer, una de les cites més importants del gènere literari negrecriminal, en la qual la Biblioteca la Bòbila, com a gran especialista del gènere, té una participació important amb exposicions, projeccions cinematogràfiques, concursos, rutes literàries i clubs de lectura.

Un dels protagonistes de les activitats de la Bòbila serà escriptor nord-americà James Ellroy, que enguany rebrà el Premi Pepe Carvalho, en reconeixement a la contribució que ha fet al gènere negre. Fins al 23 de febrer la biblioteca exposa el fons documental d’un autor que és considerat el més interessant de la novel·la negra nord-americana.

El 6 de febrer, a les 18 hores, es projectarà James Ellroy: American Dog, un documental on Ellroy visita i narra els llocs on ha passat la seva vida i on han transcorregut les seves novel·les, fent palesa la seva poderosa personalitat.

Durant tot el mes de febrer està actiu el concurs Quiz Film Noir per avaluar els coneixements sobre el cinema negre a partir de grans frases de films clàssics. Contestant correctament totes les preguntes s’entrarà en el sorteig d’un lot de llibres de novel·la negra. Al Bloc de la Bòbila (bobila.blogspot.com) hi ha tota la informació.

El club de lectura de novel·la negra dedicarà les jornades previstes avui, 30 de gener, i el 27 de febrer (a les 19 hores) a les obres Dura la lluvia que cae, de Don Carpenter, i Lo que nos queda de la muerte, de Jordi Ledesma. Aquest últim comptarà amb la participació de l’autor.

El cicle de cinema negre estarà dedicat a la cacera de bruixes, un recorregut per quatre films que mostren els estralls que el senador Joseph McCarthy va fer a Hollywood en la seva delirant lluita anticomunista. Es projectaran La tapadera, de Martin Ritt (9 de febrer); Caza de brujas, d’Irwin Winkler (16 de febrer);Trumbo. La llista negra de Hollywood, de Jay Roach (23 de febrer), i Buenas noches y buena suerte, de George Clooney (2 de març). La projecció començarà a les 18 hores i amb el cicle es vol retre homenatge a Javier Coma, especialista en novel·la i cinema negres.

En col·laboració amb l’editorial Alrevés, la Biblioteca la Bòbila organitza el club de lectura Crims.cat, dedicat a la novel·la criminal en català. El 13 de febrer, a les 19 hores, No n’estiguis tan segur, de Lluís Llort, i el 20 de febrer, a les 19 hores, L’imperi dels lleons, de Sebastià Bennasar. Comptarà amb la participació dels autors.

La Bòbila també participa en la ruta literària que tindrà lloc dissabte, 24 de febrer, a les 12 hores, sota el títol Víctimes però també executores. El paper de la dona en el gènere negre deixa empremta a la ciutat. L’esclavitud, la prostitució al Raval i la violència de gènere, la perversió d’una assassina de nens o l’ombra de la mort a la Rambla. Dones que lluiten per ser respectades en el món del periodisme o a la comissaria de Via Laietana, el mateix lloc on dècades més tard la inspectora Petra Delicado trenca motlles i Norma Forester, en el proper carrer de Montalegre, investiga un crim. L’arqueologia de Barcelona, els seus racons perduts i els canvis socials són enregistrats per la memòria de Francisco González Ledesma, Stefanie Kremser i altres autors. Una ruta en la qual intervindran Rosa Mora i Lilian Neuman. Per prendre-hi part es necessita inscripció prèvia (al telèfon 934 032 655, a la tarda).



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative