20 de maig del 2016

Andreu Martín, des de dins

[Núvol. Punt de llibre, 19 de maig de 2016]

Noemí Garcia

L’editorial La Magrana ha publicat De moment, to va bé,  l’autobiografia de l’escriptor Andreu Martín, guanyadora del Premi Gaziel de Biografies i Memòries 2015. L’autor ens deixa entrar dins del seu univers particular amb la intenció que els seus lectors el coneguin, sàpiguen com és de debò, i a la vegada siguin còmplices del procés de formació i creació d’aquest mestre de la novel·la negra.


Dues generacions circulen per les pàgines d’aquesta entretinguda biografia que abraça tres etapes ben diferenciades de la història de la nostra ciutat. Així comencem en una desimbolta i cosmopolita Barcelona on els pares Martín-Farrero s’instal·len, es coneixen i inicien la seva família al pis de la Gran Via. Continuarem pels temps de la llarga dictadura on, mentre sentim l’ambient de por i opressió del context, acompanyarem a un petit Andreu que ja despertava afició llegint tebeos i “novel·les barates de duro”, i apuntava maneres jugant a narrar i a fer literatura. “Vaig aprendre a escriure jugant i que encara avui continuo jugant a escriure”, escriu Andreu Martín.
Serà a finals de la dictadura, durant els anys 70, quan començarà a vendre els seus guions de còmic, un gènere que durant deu anys li permetrà viure de l’escriptura i marcarà el seu estil literari. Després de fer el servei militar, quan és a punt d’acabar-se la dictadura, Martín entrarà a treballar a l’editorial Bruguera com a director del departament de guionistes, vivint en primera persona el boom i auge del vuitè art. En la tercera etapa, la Transició, l’Andreu Martín està en la seva plenitud creadora. És l’hora d’obrir-se i experimentar, és temps de jugar amb altres estils i gèneres; el teatre, el cinema i la novel·la juvenil entren en escena. El seu primer èxit arribarà l’any 1980 amb la novel·laPròtesi guanyadora del premi Círculo del Crimen, una obra portada al cinema pel director Vicente Aranda.
La biografia De moment, tot va bé està farcida d’anècdotes divertides viscudes en primera persona o en tercera, d’acudits ocurrents i de reflexions profundes, de fets històrics rellevants i d’aventures de joventut, de projectes exitosos que s’emprenen i d’il·lusions personals que fracassen. En definitiva, està atapeïda de vida. El llibre es distribueix en episodis breus, dinàmics i concisos. Com si es tractés d’un guió de còmic, llegirem petites vinyetes valuoses i artístiques per si soles, que acaben conformant una història que, analitzada en la seva totalitat, ens deixa conèixer la personalitat de l’home, la seva filosofia de vida, el seu déu i la seva política. Un apropament íntim i personal que ens ajudarà també a comprendre millor la vessant creativa de l’artista.
Els amics i companys de professió tenen força espai en aquesta història. Són personatges importants i interessants que han compartit amb l’autor vida i treball. I és que l’Andreu, és un home obert i generós, un entusiasta de la tertúlia i la sobretaula que s’ha divertit i nodrit col·laborant amb col·legues des dels seus inicis fins avui dia. Fruit de la col·laboració neix: No demanis llobarro fora de temporada, títol amb què s’obre una sèrie juvenil de 13 llibres protagonitzada pel detectiu Flanagan i escrita a quatre mans amb Jaume Ribera, amic amb qui ha format un estable matrimoni creatiu ja ha donat llum a més de 30 llibres.
També el sector editorial està present en la biografia. L’escriptor ens deixa entrar dins els vestidors del seu ofici i relata el com i el perquè dels seus llibres i treballs, els seus trucs, els seus contactes i les seves motivacions. A la vegada, ens fa un repàs, de forma amena i amb un to sempre divertit, de la seva transversal trajectòria professional. És una feina que ens permet copsar no només les transformacions socials i culturals que s’han produït al llarg dels tres períodes en què s’enquadra l’obra, sinó també els canvis personals soferts pel narrador. I és que, en el cas del nostre protagonista, la seva literatura i els seus personatges presenten trets d’ell mateix.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative