16 d’abril del 2016

‘Indómito’ i la Cuba dels “fills de la distòpia”

[Núvol, Punt de Llibre, 15 d'abril de 2016]

Júlia Sentís

Indómito (Roca Editorial), de Vladimir Hernández, és la novel·la guanyadora de la desena edició del premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial que organitza l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, juntament amb la Biblioteca de la Bòbila iRoca Editorial. El premi s’emmarca en la iniciativa de foment i difusió de la novel·la negra que ambdós duen a terme. La Biblioteca de la Bòbila mitjançant el manteniment d’un fons especial d’aquest gènere i Roca Editorial mitjançant la seva col·lecció especialitzada, Roca Criminal. Jordi Canal, director de la Bòbila, assenyalava a la presentació del llibre guanyador d’enguany, que dos dels objectius del premi són la promoció de la novel·la negra i la construcció de ponts entre l’Hospitalet, la resta de l’Estat espanyol i el món llatinoamericà.


El premi ha guardonat amb anterioritat autors llatinoamericans i ara ho torna a fer. Vladimir Hernández, nascut a La Habana, viu a Espanya des de l’any 2000. És autor de diversos llibres de ciència ficció i guanyador de diversos premis de narrativa. Indómito és el seu primer llibre de gènere negre, amb el que ha volgut mostrar “la cara més cruel de la Cuba més actual.” Un hard-boiled trepidant, protagonitzat per Mario Durán, membre d’una generació de joves que Hernández defineix com a “fills de la distòpia”: aquells que han nascut enganyats pel règim i han viscut la crisi de les seves idees. La novel·la es desenvolupa en aquest context, el de la Cuba que, des de 2010, viu un fals aperturisme. Davant d’aquesta situació, el protagonista de la novel·la “respon a una violència institucional amb una violència personal”, amb la qual busca la redempció.
A Hernández li agrada explicar històries en claus genèriques, que li permetin subvertir la realitat. La seva intenció és explicar una història i no centrar-se en el clima socio-polític del seu país d’origen. Com que la seva és una novel·la honesta, el context cubà hi és sempre present. Amb la novel·la negra, Hernández busca mostrar aspectes de la realitat vetats al ciutadà corrent, mitjançant un text que el diverteixi però també el faci reflexionar. I ho fa introduint claus que són noves en el panorama cubà del gènere. “Cuba s’està convertint en territori ideal per al gènere negre”, afirmava l’escriptor en la presentació del llibre, La Habana està cada vegada més a prop de ser una ciutat “monstre”, presa d’un horror moltes vegades subterrani. Els responsables del premi coincideixen a assenyalar la força dels diàlegs d’Indómito. Diàlegs que beuen dels d’Elmore Leonard, un dels autors de referència d’Hernández. L’escriptor assenyala que li agrada fer parlar als seus personatges per a què es defineixin a ells mateixos. El contrast entre el que diuen i el que fan els personatges parla de l’ “esquizofrènia cubana” subjacent a tota la novel·la.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative