8 d’abril del 2016

El guanyador del premi L'H Confidencial 2016 rep dissabte el guardó

[L'H digital, 8 d'abril de 2016]


Vladimir Hernández avança a TV L'H en exclusiva els trets de l'obra

L’escriptor cubà resident a Barcelona, Vladimir Hernández, rebrà aquest dissabte el 10è Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial, que ha guanyat per la seva novel·la 'Indómito'. El mateix autor ens parla de la seva obra i de la seva vida en una entrevista en exclusiva a Televisió L'Hospitalet.
L’alcaldessa, Núria Marín, i l’editora Blanca Rosa Roca (Roca Editorial) lliuraran aquest dissabte a Vladimir Hernández el premi L’H Confidencial. L’acte comptarà amb l'espectacle 'Boleros que saben a crimen', amb les cançons de Lucrecia, i lectures de l’obra a càrrec de l’actor Eric Balbàs. L’acte està previst dissabte a les 18 hores, a la Biblioteca la Bòbila (pl. de la Bòbila, 1).
L’autor guanyador ha concedit una entrevista als Mitjans de comunicació municipals, on repassa la seva trajectòria i, sobre tot, parla de la seva premiada novel·la i del seu país, Cuba. “La novel·la comença en la meitat de la història, explica com un individu es desperta sepultat en vida”, comença a desvetllar l’escriptor sobre 'Indómitos'.
Vladimir Hernández segueix explicant que dins la trama el personatge protagonista “molt ràpidament, en la seva lluita per sobreviure, aconsegueix asseure’s en la terra i pensar com ha arribat fins allà, així la primera part de l’obra és una mena de retrospectiva, i després en la segona part de la novel·la comença la història de com ell agafa les regnes de la seva vida i segueix endavant amb un objectiu, buscar la redempció”.
El personatge que planteja Vladimir Hernández en aquesta novel·la és un personatge amb talent però què pel tipus de societat que li ha tocat viure ha agafat el mal camí. La trama transcorre a Cuba, concretament a l’Havana, la seva ciutat natal. “En una novel·la negra no et queda una altra que exposar la teva societat, la teva ciutat, els intersticis d’aquest tipus de comunitat, amb totes les seves dificultats, tota aquesta complexitat que té aquella ciutat entremig d’un fals aperturisme”. Per tant, 'Indómito' es converteix, també, en una bona oportunitat per conèixer la Cuba més actual.
Biografia de disident
Vladimir Hernández va néixer a l'Havana (Cuba) el 1966. Va cursar estudis d'Enginyeria i Física. És un escriptor de gèneres, primer de ciència ficció, i ara de novel·la negra. “Escrivia ciència ficció, o temes de gènere fantàstic, perquè m’ajuda a subvertir la realitat i convertir-la en un mirall deformant; i el gènere negre és una mena de subversió també de la societat perquè veus capes amb les quals normalment no n’estàs acostumat a interactuar”.
El seu primer llibre, 'Nova de quars', va ser publicat a Cuba el 1999. Després van seguir 'Hipernova' i 'Ona de xoc'. Es va traslladar a Espanya l'any 2000, després de quedar finalista del Premi UPC amb la novel·la 'Signes de guerra'. De fet, va aprofitar l’autorització per recollir aquest premi per fugir de Cuba. Abans ho havia intentat dues vegades per mar, i no se n’havia sortit, “llavors va ser quan em vaig dir 'no tornis a bregar amb la mar'  ”.
Ha resultat guardonat també amb el Premi Albert Magne, diverses mencions del Premi UPC, i el Premi de Narrativa Manuel de Pedrolo. 'Indómito' és la sevasegona novel·la de gènere negre, tot i que és la primera que presenta a concurs i que publica. Actualment Vladimir Hernández viu a Barcelona.
Respecte l’actualitat del seu país, aquest cubà de l’exili qualifica la recent visita oficial del president dels Estats Units, Barack Obama, a Cuba amb una contundent frase: “a nivell d’esperança, la visita d’Obama ha estat un total èxit”. Vladimir Hernández creu que Obama els ha demostrat que ell és el present i el futur, i que el president cubà és el passat ancorat en els anys seixanta o setanta i en els símbols de la Guerra Freda. En aquest sentit adverteix que “Cuba és el darrer bastió a Occident d’una societat totalitària comunista”.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative