31 de gener del 2016

Un segon després de Praga, de Jordi Roig


Jordi Roig. Un segon després de Praga. Maçanet de la Selva: Gregal, 2014. ISBN: 978-84-941500-8-1

Tres parelles de mitjana edat passen un cap de setmana a Praga. Tot just arribar a l'hotel, el conserge dóna al Pere un sobre amb una nota que ha dut una hostessa: el citen al Grand Café Praha. Aquella nit no torna a l'hotel. La Marta, la seva dona, en denuncia la desaparició a la policia sense dir-los res de la nota. Aquest lleuger fil d'intriga serveix d'excusa per embastar un teixit de situacions i personatges que faran brollar el millor i el pitjor de l'ésser humà.

La historia transcorre en dues localitzacions: en l'una, el patiment, la tensió, els nervis i la suspicàcia de la Marta i dels amics; i en l'altra, les vicissituds de l'inefable Pere, que viu entre el terror i l'aventura, entre la desconeixença i la descoberta de sensacions noves que l'espanten.

Praga es converteix, d'una manera decidida, en protagonista clau. Dins del mapa que desplega la narració, hi localitzem un fotògraf italià malcarat, una ballarina delinqüent, una pianista camaleònica, un policia escrupulós, un emigrant argentí i un prohom amb la Creu de Sant Jordi, entre d'altres. Per a la majoria de personatges, Praga serà una tardor interior que hauran de superar per sobreviure al proper hivern.

La novel·la, amb un llenguatge proper i poètic, ens mostra com un fet puntual pot afegir o restar una propina a l'existència: regalar-te o arrabassar-te una segona oportunitat, donar-te la vida o prendre-te-la.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative