4 de novembre del 2015

Can Vidalet, carrers de fang i de lluita, de Vicenç Conde Balderas (Grup de Recerca Històrica de Can Vidalet)


Vicenç Conde Balderas. Can Vidalet, carrers de fang i de lluita: Reivindicacions veïnals a Esplugues de Llobregat 1970-1979. Esplugues: Grup de Recerca Històrica de Can Vidalet, 2015. ISBN: 978-84-606-8198-4

A Esplugues de Llobregat, entre 1970 i 1979, els veïns de Can Vidalet van mantenir en alerta constant l'Ajuntament franquista. Veïns i veïnes de Can Vidalet de totes les edats van manifestar-se pel carrer, van tallar carreteres, van taponar el Pont d'Esplugues i van ocupar la Plaça Santa Magdalena i l'Ajuntament reclamant millores en les seves condicions de vida. Accions que aleshores estaven considerades il·legals. La majoria de vegades es trobava al darrera una organització política clandestina: el PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), que va actuar d'aglutinant de les reivindicacions i de detonant de les accions.

En aquest llibre descrivim com era el barri, qui hi vivia i en quines condicions. També expliquem per primera vegada qui eren les persones que van constituir la cèl·lula clandestina del PSUC a Can Vidalet, que en la seva lluita per derrocar el règim franquista, van aconseguir que la gent del barri prengués consciència de la seva força i lluités per allò que tant necessitaven: escoles, parcs, habitatges dignes, un centre de salut, el dret de reunió, la llibertat d'expressió...

"Desitgem que aquest llibre us serveixi per recordar què va passar a Can Vidalet aquells anys, i si no ho vau viure, que conegueu què van fer els vostres pares i mares, avis i àvies, veïns i veïnes perquè avui dia tots i totes gaudim d'un espai de convivència digne."

Vicenç Conde Balderas (Barcelona, 1971). És màster en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa actualment com a arxiver a la Generalitat de Catalunya.
Com a historiador ha centrat la recerca en els moviments socials d'oposició al franquisme, molt especialment en els moviments veïnals.
El present volum sobre Can Vidalet, el seu barri, l'ha fonamentat en els testimonis de veïns i de membres de la cèl·lula clandestina del PSUC que va actuar al barri la dècada dels anys 70 del segle XX.




2 comentaris:

  1. Vaig viure a Can Vidalet entre els anys 73 i 76, m'agradaria poder veure, tenir el llibre.
    On el puc trobar?

    Moltes gràcies

    Montserrat Roca

    Moltes gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Montserrat, a la Biblioteca la Bòbila el pots consultar. Si el vols adquirir hauries de posar-te en contacte amb el Grup de Recerca Històrica de Can Vidalet.
    Fins aviat.

    ResponElimina

 
Google Analytics Alternative