15 de maig de 2015

Guerrers, corsaris, soldats i detectius, d'Antoni MarimonAquesta obra és una àmplia panoràmica de l’evolució dels tebeos o còmics produïts a l’Estat espanyol en la seva faceta realista sota la dictadura franquista. Hi desfilen personatges tan coneguts com El Guerrero del Antifaz, Roberto Alcázar y Pedrín, Hazañas Bélicas, El Capitán Trueno i El Corsario de Hierro, i molts d’altres que no gaudiren de tanta difusió. 

En el primer franquisme, el tebeo va assolir una gran popularitat i exercí una considerable influència, sobretot entre els infants i els joves. Amb el temps va aparèixer el còmic adreçat al públic adult, s’hi incrementà el rol atorgat a la dona i aparegué un cert rigor en el tractament dels referents històrics. Antoni Marimon els analitza amb detall i posa en evidència els fonaments ideològics i la interpretació de la història que oferien. 

En aquest treball també destaca el predomini de Barcelona i València com a grans centres productors de tebeos. Així mateix, es dedica una atenció especial al minoritari però innovador còmic en català. El llibre inclou un apèndix dedicat als tebeos editats a les Illes Balears sota el franquisme i es complementa amb una acurada selecció d’il·lustracions que posa en relleu l’enorme creativitat de l’anomenat Novè Art.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative