11 de febrer del 2015

L'exposició "Dashiell Hammett: el naixement de la novel·la negra", a la Bòbila

[L'H digital, 11 de febrer de 2015]


Fins el 27 de febrer

Dashiell Hammet és el pare de la novel·la negra. La biblioteca la Bòbila li ret homenatge amb el seu propi fons documental de llibres i DVD's. L'autor de "El falcó maltès", està considerat un dels grans autors de la literatura del segle XX que va marcar el camí a autors posteriors.
La seva qualitat narrativa va més enllà de la literatura nord-americana. És reconegut arreu. Va escriure poques novel·les però va marcar el camí a seguir per altres autors de gènere negre. Ara és el protagonista d'una exposició a la Biblioteca de la Bòbila que es podrà visitar fins el 27 de febrer.
L'exposició, de llibres i DVD, es complementa amb la projecció de tres films que formen part del cicle de cinema negre. Es tracta de tres versions d''El falcó maltès". La primera projecció serà aquest divendres, 13, amb la pel·lícula de l'any 1931 dirigida per Roy del Ruth i interpretada per Bebe Daniels, Ricardo Cortez i Una Merkel.
La següent versió, anomenada "Satan Met a Lady", va ser dirigida per William Dieterle, l'any 1936, amb Bette Davis i Warren William. Es podrà veure, divendres, 20 de febrer. La tercera, la més coneguda, és la versió de John Houston, del 1941.
Interpretada per Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre i Sydney Greenstreet, és una obra mestra absoluta que marca l'inici del cinema negre nord-americà i va donar el paper definitiu a Bogart. Es podrà veure a la biblioteca la Bòbila, el 27 de febrer. Les entrades per veure les tres pel·lícules són gratuïtes.
El director de la biblioteca la Bòbila, Jordi Canal, ha explicat  les característiques de la mostra. "Hem inclòs les sis o set edicions que tenim de cada títol de Hammett de diferents èpoques".
Canal ha indicat que Dashiell Hammett és autor de menys d'una desena de novel·les. Tot i així va marcar el camí de les corrents posteriors de la novel·la negra. "Va revolucionar la manera d'escriure. Abans d'ell, la descripció de personatges podia durar cinc, sis o set pàgines. Ell ho va canviar". 
Jordi Canal ha posat un exemple. "A 'Collita Vermella', Hammett no et descriu els personatges. Coneixes a cadascun per les seves accions. Com es diu a la Bíblia, per les seves obres el coneixereu".



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative