6 de febrer del 2015

L'escriptora Alicia Giménez Bartlett recull el Xè Premi Pepe Carvalho en el marc de BCNegra

[La Vanguardia, 5 de febrer de 2015]




L'autora defensa una novel·la negra "contrària a la solemnitat" i el paper de Barcelona a les seves obres

Alicia Giménez Bartlett "és una de les nostres escriptores de novel·la negra més reconeguda i premiada internacionalment", ha manifestat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui ha assegurat que l'escriptora "ha renovat la novel·la policíaca donant especial protagonisme a les dones sobre tot a través del seu personatge Petra Delicado". "Ella es un referent de la literatura negre barcelonina", ha dit el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana. 

De fet, el jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, va decidir per unanimitat concedir el premi a Alicia Giménez Bartlett "per haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant-hi una perspectiva femenina i feminista que ha estat pionera en aquest àmbit". I per haver creat dos personatges de ficció -la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que en successives novel·les s'han anat consolidant fins a obtenir el reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com la difusió internacional. 

La guanyadora ha començat el seu discurs afirmant que és un premi important per a ella i ha agraït a Barcelona i al seu ajuntament el guardó perquè aquesta "ha estat una ciutat d'acollida, d'aprenentatge i de passions múltiples". Des del punt de vista literari, ha recalcat que la ciutat de Barcelona i ella han fet "una simbiosi que ha estat positiva per les dues". 

Giménez ha bromejat que hi ha qui pot pensar que li han donat el guardó perquè tots "són amics" i perquè aquests moments són "intercorruptus". "Contra això hi ha una cosa definitiva i és que com diuen els puristes, la dotació al premi és inversament proporcional al seu prestigi, és a dir, el Premi Pepe Carvalho té un prestigi de collons, però no es guanya ni un duro".

"La novel·la negra ha de ser contrària a la solemnitat"

L'autora també ha dit que "la novel·la negra ha de ser contrària a la solemnitat. Per definició no som solemnes, si parléssim de música la novel·la negra no seria la música simfònica sinó el jazz i si parléssim de quadres no seria l'academicisme, sinó l'experimentació i els gràfics que es fan al carrer". Segons Giménez, els escriptors de novel·la negra buscarien sempre "un lloc tranquil on poder expressar el que se sent a prop de la gent i del què passa als carrers".

El comissari de BCNegra, Paco Camarasa, ha destacat que hi ha hagut moltes dames del crim en les novel·les negres, però amb protagonistes masculins. A diferència d'això, Petra Delicado, protagonista de l'obra de la premiada, tenia l'antipatia i la tenacitat de Holmes. De fet, en la seva intervenció, Camarasa ha descrit la personalitat del personatge Petra Delicado i aspectes seus com la tenacitat i decisió, la radicalitat i la reivindicació com a dona. "La solitud, la companyia, l'ambició, el dret a la feina i el deure de l'amistat" són alguns dels temes que, segons Camarasa, es tracten a les obres de Giménez, a més òbviament dels casos criminals. 

El Premi Pepe Carvalho vol ser un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de trajectòria reconeguda en l'àmbit de la novel·la negra. Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. 

Guanyadors anteriors

En les nou edicions anteriors del Premi Pepe Carvalho han estat premiats Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Andreu Martín, Petros Màrkaris, Maj Sjöwall i Andrea Camilleri.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative