24 de gener del 2015

Lluís Bosch: “La novel·la negra en català no és una moda passatgera”

[Punt de llibre, 23 de gener de 2015]

Lluís Bosch ha guanyat el segon premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana amb la novel·la Besós Mar, una obra ambientada els dies previs el Fòrum de les Cultures, molt contemporània i urbana i amb una clara voluntat social. El guardó està dotat amb 2.000 euros i el llibre es publicarà a Crims.cat. Bosch ha declarat que “rebre aquest premi és sobretot la consolidació de l’aventura que vaig començar fa dos anys, amb la publicació d’Aire brut, que va ser la meva entrada a la novel·la negra”. I ha afegit que “des d’una perspectiva menys personal, penso que la segona edició del premi, i la tercera del Festival Tiana Negra en què s’emmarca, indiquen que la novel·la negra en català no és una moda passatgera ni un miratge, si no quelcom que ja és important i que quedarà inscrit en la història de la nostra literatura



El jurat, presidit per Àlex Martín, i format per Sebastià Bennasar, Anna Maria Villalonga i Lluís Llort, ha atorgat el premi per unanimitat i ha destacat “el fet que serva molt bé les regles del gènere negre, té una clara voluntat social, destaca pel bon ús i creació dels personatges i per un llenguatge molt depurat i cuidat”. Besòs Mar, és una novel·la que entra més en les convencions del gènere, contemporània i completament urbana, basada en els elements que podríem anomenar realistes i d’un entorn reconeixible, ja que se situa en les dates anteriors a la inauguració de Fòrum de les Cultures de Barcelona.
Aquest any s’han presentat 11 obres al premi, moltes més que l’any passat, i totes elles amb una gran qualitat. Tant és així que el jurat ha decidit concedir una menció especial a Mireia Llinàs per la seva obra Qui va matar Dolores Rey, l’altra novel·la finalista. El lliurament del premi ha tancat el primer dia d’actes de Tiana Negra 2014. Els actes del festival, però, s’allargaran durant tot el dia de dissabte.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative