7 d’agost del 2013

Música i Punt d'Estiu i altres propostes bibliotecàries

[AMPLI: Associació de musictecaris, 7 d'agost de 2013]

A més de parlar de la tria de les cançons pel punt de llibre, en aquest post també explico altres iniciatives bibliotecàries, com les de les biblioteques La Bòbila de L'Hospitalet, especialitzada en novel·la negra i la  Maria Antonieta Cot de Vallcarca i Penitents, especialitzada en jazz i blues, relacionades amb els llibres que recomana Rafael Vallbona, Keops Total, Xurmo i Soleà de Jean Claude Izzo i Els pirats del Dharma de Jack Kerouac. Els dos altres llibres que completen la tria de Vallbona són Homer, Íliada d'Alessandro Baricco i Los viajes de Júpiter de Ted Simon


L’admiració que Jack Kerouac sentia per Frank Sinatra, va ser el punt de partida d’aquesta playlist. Learning the blues és una cançó que sona a la novel·la Els pirats del Dharma. Un dels escenaris d’aquest llibre de Kerouac és Mèxic; i Frontera és una cançó que evoca la pols i la calor d’aquest país. I’m a lonesome hobo retrata l’esperit nòmada dels beatniks i els viatges en moto de Ted Simon, autor de Los Viajes de Júpiter. També estan dedicades a les motos la bruta M-bike i la frenètica de Living End


Baricco explica una versió alternativa de la Íliada, a Homero, Íliada; i John Cale ens presenta una altra Helena de Troya a la xulesca Helen of Troy. La playlist acaba al mediterrani, concretament a les banlieus de Marsella, la ciutat protagonista de la trilogia policíaca de Jean-Claude Izzo, formada per Keops TotalXurmo i Soleà; amb el hip hop reivindicatiu de dos grups marsellesos, Keny Arkana (La rage) i la Fonky Family (Bad boys de Marseille). La trilogia de Marsella: Keops Total, Xurmo i Soleà, està protagonitzada pel polícia Fabio Montale, un híbrid entre el Montalbano de Camilleri i els detectius hard-boiler americans, que entèn bé els petits delictes de joventut perquè ell mateix  n'havia comès. Destinat als barris perifèrics de Marsella, l'altra gran protagonista de la trilogia, on viu una immigració que ja no pertany al seu lloc d'origen, però que tampoc s'identifica amb el país d'acollida i on és més important fer regnar la pau que fer complir la llei, Montale ha de fer front a la corrupció policial i al poder de les màfies.El retrat que Jean-Claude Izzo fa de Marsella, inclou nombroses referències a poemes i cançons que encaixen a la perfecció en la novel·la i en reforcen el realisme. Els títols de les seves tres novel·les són també els títols de tres cançons: Keops Total, és una cançó del grup de rap de Marsella IAMXurmo és una cançó del grup de raggamuffin Massilia Sound System, també marsellesos, que canten en occità i fusionen reggae i rap; i Soleà, a més d'un pal flamenc, és el títol d'una cançó de Miles Davis.En diferents moments de Keops Total, Izzo explica la influència dels grups de rap i perquè han nascut a Marsella (p.75): 

"La música a tota llet. Rap, naturalment. Els IAM ja els coneixia. Un grup marsellès molt enrotllat. Se'ls sentia sovint a Radio Grenouille, l'equivalent de Radio Nova de París. Programava tots els grups de reggae i rap de Marsella i del Sud. IAM, Faboulous Trobadours, Bouducon, Hypnotik, Black Lions. I Massilia Sound System, que havia nascut en l'ambient ultra, al gol sud de l'estadi velòdrom. El grup havia encomanat la febre del ragga hip hop als aficionats de l'Olympique, i després la febre havia pujat a la ciutat. 

A Marsella, la gent xerra. I el rap no és més que això, xerrar. Xerrar pels descosits, sense parar. Els cosins jamaicans, aquí van trobar germans. I es van posar a xerrar com al bar. De l'Estat centralista, dels suburbis cutres, dels autobusos nocturns. De la vida i dels problemes de la vida. Del món vist des de Marsella. 

Se sobreviu a cop de rap
I no t'hi trenquis més el cap
A París poder i pasta
Massa per a un pobre rasta
Quan ets jove i sense un ral
Et costa anar de legal
Però si no t'arrossegues
Sempre et queden els col·legues
I si l'Estat se't vol follar
Fes que s'ho hagi de currar "

Non sumis á l'Etat - IAM - De la planète Mars

A més de hip hop, a Keops Total s'hi poden "escoltar" totes aquestes cançons:


La Biblioteca de La Bòbila de L'Hospitalet està especialitzada en novel·la negra. Enguany ha organitzat, conjuntament amb la Biblioteca Marian Vayreda d'Olot un viatge a Marsella amb un intinerari que recorre els indrets on transcorre la novel·la d'Izzo. La Biblioteca de la Bòbila també edita L'Hospitalet Confidencial, el butlletí del Club de Lectura de novel·la negra de la biblioteca. El número 59 d'aquesta publicació està dedicat a la trilogia de Marsella. Compte, conté spoilers! El 14 d'octubre el Club de Novel·la d'Intriga de la Biblioteca Salvador Allende (Girona) dedicarà la seva sessió a Keops Total.
A la guia de lectura en dos díptics, Beats & Boppers de la Biblioteca Maria Antonieta Cot de Vallcarca i Penitents, també trobareu recomanada la novel·la Els pirats del Dharma de Kerouac i una sèrie de discos que podrien formar part de la banda sonora d'aquest llibre. Aquesta guia es va fer en motiu de l'estrena de la pel·lícula A la Carretera, que adapta la famosa novel·la de Kerouac. Beats & Boppers explora la relació que hi havia entre els beatniks i el be bop. La biblioteca també va fer una exposició amb els documents recomanats.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative