22 d’abril del 2010

Una dona perillosa

[El País / Sant Jordi, extra, 22 d'abril de 2010]

Rosa Mora

Mercedes Castro va publicar la seva primera novel.la, Y punto, fa dos anys, amb una notable acollida de crítica i lectors. Ara publica la segona, Mantis. És millor. A Y punto, el tema principal és la quotidianitat de la vida i la feina de la policia Clara Deza. La Teresa de Mantis és una femme fatale, que atrau els homes i els porta a la destrucció en el sentit més literal del terme. És una cuinera de prestigi i els clients celebren els seus Plats Efímers de noms reveladors (Cervell de conseller delegat amb espines o Milfulles de llibreter anarquista). Els ingredients són secrets però no difícils d'esbrinar.

No és una novel·la morbosa, gairabé no surt la paraula assassinat i hi ha molt poca sang. El que hi ha de sobra és ironia a la gallega que, com diu ella, va de segones però s'entèn a la primera.

Amb aquesta ironia, humor i molta suavitat qüestiona des del món de l'alta gastronomia, el de l'editorial o el de l'art. Des de les primeres planes escampa una sèrie de pistes que enganxen el lector per descobrir com és de veritat aquesta dona malvada. La tensió està ben graduada.

Juga amb tots els gèneres, el negre, el gòtic, el fantàstic i coqueteja amb els vampirs.

Black, black, black, de Marta Sanz és una novel.la de moltes lectures. Uns pares contracten el detectiu homosexual Zarco perquè investigui l'assassinat de la seva filla. Ho veiem des de tres punts de vista: el de Zarco, el de Luz, una veïna, la part més interessant del llibre, i el de Paula, l'exdona de Zarco.

Caminos cruzados, d'Erlantz Gamboa, Premi L'H Confidencial, parla de la violència a Mèxic. Es creuen dues investigacions, la de la mort d'un matrimoni i l'assassinat d'una velleta. Cal no oblidar la traducció al castellà de la quarta aventura del detectiu privat Àngels Esquius, Si hay que matar se mata, que aquest cop es mou al món rural.

Mantis. Mercedes Castro. Alfaguara 400 pàgines. 18,50 euros. Black, Black, Black. Marta Sanz. Anagrama. 333 pàgines. 19,50 euros. Caminos cruzados. Erlantz Gamboa. Roca Editorial. 218 pàgines. 16 euros. Si hay que matar se mata. Andreu Martín i Jaume Ribera. Flama Editorial. 285 pàgines. 19,50 euros

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Google Analytics Alternative